Chce Sparta na Strahov? Zná pravidla soutěže

Fotbalová asociace zveřejnila „pravidla hry“, podle kterých rozhodne, co bude dál s lukrativními pozemky na Strahově. Velký zájem o ně v minulosti projevila pražská Sparta, která by tam ráda postavila nový domácí stadion a přestěhovala se tak z přesluhující Letné.

FAČR tak rozeběhnul dvouměsíční lhůtu, během které se mu všichni zájemci o pozemky musí přihlásit a předložit, co nabízí.

Cílem soutěže je získat nejlepší návrh řešení využití areálu Strahov, který bude dle kritérií stanovených v soutěžních podmínkách vyhodnocen jako nejvýhodnější pro FAČR. Nabízená řešení mají do budoucna zajistit pravidelný finanční příjem pro FAČR ve variantách sportovního využití areálu. 

Tisková zpráva FAČR na webu fotbal.cz


Jasno je také o tom, že by asociace ráda využila pozemky pod současným stadionem Evžena Rošického buď k výstavbě nového stadionu, tréninkového centra nebo přichází s třetí možností – totiž směnit s uchazečem tyto pozemky za jiné místo v Praze, kde by bylo v budoucnu možné stadion či tréninkové centrum postavit.

Co to znamená? Čistě teoreticky může za FAČR přijít developer s tím, že na místě „Rošičáku“ vzniknou luxusní byty a výměnou nabídnout pozemky třeba v okrajové části Prahy s dobrou dopravní obslužností.

Vhodnost případné nové lokality pro realizaci záměru bude ohodnocena dle předem stanovených parametrů, zejména z hlediska dopravní dostupnosti.

Tisková zpráva FAČR na webu fotbal.cz

Nejnovější příspěvky o Spartě:

Co je důležitá podmínka pro všechny, ale především pro Spartu, která s FAČR už několik měsíců intenzivně jedná: Kdokoliv zmíněnou soutěž vyhraje, nezíská pozemky „obratem“. Zjednodušeně řečeno bude následujících 30 let muset platit FAČR jakousi obdobu nájemného. Až následně budou pozemky „bezplatně“ převedeny na daný subjekt.

Současně bude mít FAČR právo vybudovanou infrastrukturu využívat v předem stanoveném smluvním rozsahu pro své potřeby. Fotbalový stadion či tréninkové centrum by měly být realizovány s ohledem na požadované standardy definované ze strany FAČR. Ty zohledňují jak parametry FIFA a UEFA pro výstavbu fotbalové infrastruktury, tak zcela konkrétní potřeby FAČR.

Tisková zpráva FAČR na webu fotbal.cz

Dodejme, že právě tyto podmínky už byly stanoveny v průběhu prosince a ledna:

Jaký je harmonogram dalšího postupu? Za 2 měsíce budou na FAČR vědět: Kdo, za jakých podmínek a s jakým záměrem pozemky asociace chce.

Na konci května pak zasedne valná hromada FAČR, která rozhodne.

Nejpozději za 11 let by pak měl být na Strahově nový moderní stadion s podmíněnou minimální kapacitou 30 000 míst. Taková jsou návazná pravidla soutěže.

Zdroj: Stadiony.blog, FAČR

Napsat komentář

Trending

Blog na WordPress.com.