Primátor Ostravy: Nechceme, aby na Bazaly najely bagry a všechno lehlo

V Ostravě dál zkoumají možnost návratu fotbalového Baníku domů, tedy na oblíbený stadion Bazaly. Ten v tuto chvíli zůstává hlavní variantou pro budoucnost. Mimo jiné i pro zájem majitele fotbalového klubu Václava Brabce se na stavbě nového stadionu podílet.

Zdroj: Wikipedia.org / Bazaly

Klíčová pro jakoukoliv další debatu o budoucnosti fotbalu v moravskoslezské metropoli je aktuálně probíhající studie. Ta má za cíl zjistit, jestli je možné na Bazalech vybudovat moderní fotbalový stadion.

Pokud bychom chtěli stavět stadion někde jinde, tak bychom pro takový stadion museli vykoupit pozemek. Aktuálně ho ale město nemá. Bazaly jsou naše, proto se to nabízí.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy pro Deník.cz

Jak ale primátor upozornil, je důležité vědět, že se moderní aréna do této oblasti vejde.

Dnes jsou jiné normy než v 60. letech. Máme tam evakuační trasy, požární plochy. Musíme zjistit, jestli se to tam vejde a pokud se to vejde, tak že to nebude stát třeba čtyřikrát tolik co na zelené louce.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy pro Deník.cz

Čistě fotbalový stadion je prioritou i pro udržitelné financování fotbalových klubů. Důležitým aspektem moderních stánků jsou totiž např. skyboxy, které generují příjem nejenom z pronájmu, ale velcí sponzoři je často vyžadují jakou součást protiplnění za milionové příspěvky do klubové kasy. Ty v současném azylu klubu na atletickém stadionu ve Vítkovicích chybí.

I to je důvod, proč Baník o vlastní stadion tak výrazně stojí. Dokonce tak, že by město jeho stavbu nemuselo kompletně hradit „z eráru“.

Majitel Baníku pan Brabec je připraven se na novém stadionu finančně podílet.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy pro Deník.cz

Výsledek analýzy by měli mít ostravští politici v dubnu. Pokud se ukáže, že se půjde variantou „Bazaly“ nebude to ale podle primátora znamenat, že na místo vjedou bagry a zbourají vše, do čeho v předchozích letech šly nemalé prostředky. Součástí projektu je i řešení, co ze stávajícího zázemí by šlo využít.

Připouštím, že akcelerátorem všeho byla naše loňská návštěva na stadionu v Hradci. Všechny překvapila ta cenovka, což není až tak velká částka, kterou všichni měli zafixovanou u takových věcí.

Jan Dohnal (ODS), primátor Ostravy pro Deník.cz

Zdroj: Deník.cz

Napsat komentář

Trending

Blog na WordPress.com.